Head logo 2018

Vitt vin

Frankrike
Bourgogne

Mâcon-Vergisson
- Les Rochers -

Vinet är framställt på en blandning från två terroir. Den första, känd som "Sur La Roche", består främst av ett ytskikt av kalksten, med underliggande lerskiffer. Detta ger vinet en mycket god balans mellan socker och syrlighet. Det andra området kallas "En Billie Folland" och har en jordmåne som består av lera som sammansattes under Trias tiden (geologisk period som varade i 51 miljoner år) med mycket mindre kalkstenspåverkan och som på så sätt bidrar med en smidigare och fylligare bredd på vinet.

Färg: Halm gul
Doft: Grapefrukt, melon och mineralitet.
Smak: Mogna päron, apelsin, melon och torkad aprikos.
Druvor: 100% Chardonnay
Lagring: Ståltank.
Syra: 3,35 g/l
Sockerhalt: 2 g/l
Alkoholhalt: 13,5% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Vårt artikel nr: 3302200
Passar till: Ostron och andra skaldjur, men även som aperitif.
Serveringstemperatur: 11-12°C
I vinkällaren: Detta vin bör drickas ungt för att fullt ut uppskatta kraften i dess fruktiga aromer, men kan även lagras i 3-4 år.

Pouilly Fuissé
- Vieilles Vignes -

Vieilles Vignes är en blandning från tre olika terroir med samma profil. Alla vinstockar är väl etablerade, med en ålder på minst 40 år. Dessa olika tomter tillhör alla Vergisson terroir. Detta innebär att de tenderar att ha kalkstenar och producerar viner med god balans, tack vare att de odlas på en högre höjd än vad som är vanligt för Pouilly-Fuissé. Druvorna handplockas i slutet av september. Jäsningen pågår i 30/35 dagar och druvsaften macereras över druvskalen. Temperaturen för jäsningen i denna fas fluktuerar mellan 15°C till 22°C. Efter manuella skörden extraheras juicen försiktigt med en pneumatisk press. Vinifieringen utförs i ekfat som har använts i upp till fem år, varav 15% är ny ek. Vinet lagras upp till 10- 12 månader så att det långsamt får utvecklas till sin fulla potential.
 

Färg: Gyllen gul
Doft: Citrus, persika, ananas.  
Smak: Tropiska frukter, äpple, brioche och mandel.
Druva: 100% Chardonnay
Ålder på vinstockar: 40 år
Lagring: 10-12 månader på ekfat, varav 15% är nya ekfat.
Syra: 3,28 g/l
Sockerhalt: 2 g/l
Alkoholhalt: 13,5% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Vårt artikel nr: 3302201
Passar till: Fisk, vitt kött och getost, men även som aperitif.
Serveringstemperatur: 11-12°C
I vinkällaren: Går utmärkt att drickas nu, men klara även att lagras i ytterligare 10 år.

Pouilly Fuissé
- La Maréchaude -

La Maréchaude ligger mitt i sluttningarna, direkt mot söder. Jorden är ganska djup och består av en ansamling av skiffer från Pliensbachian-åldern. Dess höga andel lera betyder att den producerar viner med stor aromatisk densitet, medan kalkstenen ger harmoni och mineralitet. Musten extraheras försiktigt med en pneumatisk press. Sedan får vinet sedimentera under 20 till 24 timmar. Vinifiering utförs i ekfat som har använts i upp till fem år, varav 15% är ny ek.

Färg: Gyllen gul.
Doft: Päron, melon, honung och örter.
Smak: Tropiska frukter, päron, persika och vanilj med smöriga toner.
Druva: 100% Chardonnay
Ålder på vinstockarna: 60 år
Vinifiering: 10-12 månader på ekfat.
Syra: 3,18 g/l
Sockerhalt: 2,0 g/l
Alkoholhalt: 13,5% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Vårt artikel nr: 3302202
Passar till: Fisk, vitt kött och getost, men kan avnjutas som aperitif.
Serveringstemperatur: 11-12°C
I vinkällaren: Vinet är redo att drickas nu, men kan även lagras i 10 år.

Spanien
Cigales

RAIMUN
Verdejo

Detta vin är en blend av två druvor, Verdejo och Sauvignon Blanc. Verdejo druvan kommer ursprungligen från nord Afrika, men spred sig till Spanien under 1200-talet. Först användes druvan till att framställa starka Sherry-liknande viner, men under 1970-talet så började man att framställa friska och mjuka viner. Druvorna skördas under natten i september månad när temperaturen är runt +8°C, detta för att Verdejo druvan lätt oxiderar. 

Vinet har kraftfulla, tropiska fruktaromer med inslag av gräs. Uttrycksfull med lång rund konsistens på gommen, fräsch och en balans av god syra och en behaglig sträv finish.

Färg: Halmgul.
Doft: Tropiska dofter och gräs.
Smak: Ljusgrönt äpple, päron, lime och krusbär.
Druvor: 90% Verdejo och 10% Sauvignon Blanc.
Lagring: Ståltank.
Syra: 5,2 g/l
Sockerhalt: 0,76 g/l
Alkoholhalt: 13% vol.
Flaskstorlekar: 750ml
Antal per kolli: 12 flaskor
Artikel nr 750ml: 3402200
Serveringstemperatur: 12°C
Passar till: Antipasti, kyckling, fisk, skaldjur och pasta.

Spanien
Valencia

Tibó
- Merseguera -

På en höjd av 1.050 m över havet växer vinstockarna. De brukar jorden efter de ekologiska kraven, men är inte certifierade. Jorden är kalkhaltig och sandig med lerstruktur från den förbipasserande floden. Vinstockarna är 25 år gamla. Skörden sker i mitten av oktober och görs tidigt på morgonen. Druvorna kyls sedan ner till 4°C i 24 timmar. Därefter påbörjas en kall maceration som pågår i 24 timmar. 85% fermenteras i rostfria stålfat under kontrollerad temperatur. 15% fermenteras i franska ekfat.

Färg: Ljus gul.
Doft: Citrus, passionsfrukt, melon, persika och vanilj.
Smak: Citrus, gröna äpplen, passionsfrukt, päron, och jasmin.
Druvor: 80% Merseguera och 20% Moscat á Petits Grains 
Lagring: Stålfat och franska ekfat.
Syra: 5,94 g/l
Sockerhalt: <1 g/l
Alkoholhalt: 12,5% vol.
Flaskstorlekar: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Vårt artikel nr 750ml: 70229
Serveringstemperatur: 10-12°C
Passar till: fisk, skaldjur och fågel.

Spanien
Valencia

Carlota Suria
- Chardonnay -
Ekologiskt

På Pago de Tharsys behandlar de jord och vinstockar i enlighet med ekologiska jordbruksstandarden. De använder inte herbicider, kemiska bekämpningsmedel eller syntetiska fettmedel. De använder natur-resurser och organiska gödningsmedel för att respektera balans i naturen och för att bidra till att berika den biologiska mång-falden på vingården. Skörden görs manuellt i 20 kg lådor som anländer till vinkällaren inom 15 minuter. De bästa druvorna väljs ut manuellt innan de pressas.

Detta vin görs på franska ekfat (50% nya, 50% 1 år gamla), där det får vila i 2 månader. Battonage utförs dagligen under den perioden. Vinet överförs sedan till rostfria tankar där det förblir i kontakt med jästen i ytterligare 6 månader tills det tappas på flaska i slutet av maj.

Färg: Ljus gul
Doft: gul frukt, ananas, gula plommon och citrus.
Smak: Mogen ananas, vanilj och ekfat.
Druvor: 100% Chardonnay.
Lagring: 2 månader på franska ekfat, 1 månad på rostfri ståltank.
Syra: 3,8 g/l
Sockerhalt: 0,51 g/l
Alkoholhalt: 13% vol. 
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Artikel nr: 79802
Passar till: Vegetariskt, fisk, skaldjur och kyckling, .
Serveringstemperatur: 7-9°C

Spanien
Valencia

Vendimia Nocturna
- Albariño -
Ekologisk

Detta ekologiska vinet är framställt på Albariño druvorna, som växer på en yta av 1 hektar, och ligger söder om Pago de Tharsys vingård. Marken består av jord med hög kiselhalt, som uppkommit av sediment och andra vattenlevande mikroorganismer med kiselhaltiga skelett för 30 miljoner år sedan. 

Denna plats är historiskt känd under namnet Albar (Albus på latin som betyder vit) på grund av dess vitaktiga krita jord. Jorden är idealisk för druvsorten Albariño eftersom den ger lite näring men djupare ner bygger den upp fukt som hjälper den att komma igenom årets torrare månader och producerar små, mycket välsmakande druvor. 

Färg: Gyllen gul med gröna nyanser.
Doft: Vita blommor, mango, ananas, grapefrukt och lime.
Smak: Citrus, lime och krusbär.
Druvor: 100% Albariño.
Lagring: 14 månader på flaska.
Syra: 3,75 g/l
Sockerhalt: 0,53 g/l
Alkoholhalt: 13% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Systembolagets Artikel nr: 84234
Passar till: vit fisk, skaldjur, bläckfisk och vegetariskt.
Serveringstemperatur: 6-8°C

Sydafrika
Västra Kapprovinsen

Sauvignon Blanc

Ett uppfriskande, välbalanserat vin med attraktiva aromer så som tropiska frukter, guava och citrus, som bär dig vidare genom smakpaletten till gröna äpplen och passionsfrukt. 

Druvsort: 100% Sauvignon Blanc
Sockerhalt: 2,2 g/l
Syra: 5,8 g/l
PH värde: 3,2
Alkoholhalt: 13% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Förpackningsstorlek: 6 flaskor
Vårt artikel nr: 7459101
Systembolaget artikel nr: 7459101
Passar till: ostron, rökt lax, kyckling och pasta.

Chenin Blanc

Chenin Blanc druvorna är planterade i Bokkeveld norr om Outeniquaberget ger druvor av exceptionell kvalitet. Svalare sluttningar som vetter mot öster mellan bergsklippor och frisk eftermiddagsbris från berget betyder att druvorna svalnar snabbt på eftermiddagen. Dessa hårda steniga förhållanden som hanteras genom nödvändig droppbevattning, vilket ger små bär med mer frukt och djup. Druvorna skördas i början av februari, och plockas i små 20 kg-lådor och transporteras till Jakkalsvlei. I källaren ställs lådorna i ett kallt rum över natten och bären svalnar till ca 6°C. Nästa morgon avskalas och krossas klasarna och saften pumpas in i en sedimenteringstank, och där den får ligga över natten. Nästa morgon hälls saften ner i jäsningstankar där jäst tillsätts, och jäsningen varar i cirka tre veckor vid svala temperaturer. Efter jäsningen tas vinet från den grova jästfällningen och stannar på den fina jästfällningen i ett par månader innan det buteljeras.

Färg: Krispigt limegul.
Doft: Tropisk frukt, litchi och vita päron.
Smak: Mjuka tropiska frukter, guava och aprikos.
Druvsort: 100% Chenin Blanc
Sockerhalt: 3,7 g/l
Syra: 6,0 g/l
PH värde: 3,19
Alkoholhalt: 14% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Förpackningsstorlek: 6 flaskor
Systembolaget artikel nr: 54120
Passar till: Fisk, skaldjur, kyckling och pasta.

River Cuvée

Grenache Blanc, Roussanne och Chenin Blanc vinstockar skördas vid olika tidpunkter under skördesäsongen och hålls åtskilda innan den sista blandningen görs. Grenache Blanc skördad vid 22,5 balling lämnas på skinnet i ett par timmar för att ge textur och syra till gommen medan Roussanne skördas mycket mognare vid 24 balling och jäses i nya ekfat, Chenin Blanc plockas vid 23 balling ger balans till vinet genom att tillföra friskhet och fruktighet. I källaren placeras lådorna i ett kallt rum över natten och druvorna får svalna till cirka 6°C. Nästa morgon krossas klasarna och saften pumpas in i en sedimenteringstank. Nästa morgon lagras juicen i jäsningstankar där jäst tillsätts och jäsningen pågår i cirka tre veckor i sval temperatur. Efter jäsning får vinet vila i ett par månader innan det tappas på flaska. Senare görs den sista blandningen och vinerna flaskas. Denna silkeslena fruktiga blend kallas River Blend och är ett välbalanserat vin med ett mjukt avslut.

Färg: Krispigt limegul.
Doft: Mogen vit tropiskfrukt, persika, vita päron och citrusblommor.
Smak: Mogen tropiskfrukt med en hint av vanilj.
Druvor: Grenache Blanc, Roussanne & Chenin Blanc.
Sockerhalt: 3,5 g/l
Syra: 5,8 g/l
PH värde: 3,22
Alkoholhalt: 14% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Förpackningsstorlek: 6 flaskor
Vårt artikel nr: 7222401
Systembolaget: 54136
Passar till: fisk, skaldjur, kyckling och pasta.

Riesling
- Trocken -

Den torra Riesling på literflaska är den absoluta kungen i Phalz.
Vinet kännetecknas av aromer av färskt, grönt äpple och vit persika. Förutom den fantastiska karaktären, så är den en av de mest populär vinerna från Weingut Mussler.

Druva: 100% Riesling
Sockerhalt: 7,5 g/l
Syra: 7,5 g/l
Alkoholhalt: 13% vol.
Flaskstorlek: 1000ml
Förpackningsstorlek: 6 flaskor
Vårt artikel nr: 
Passar till: fisk, skaldjur och kyckling.

Riesling
Grosskarlbach

- Trocken -

En elegant Riesling som är framställd på druvor som bara växt i områden runt Grosskarlbach. Den höga mineralhalten i jorden gör att vinet får fram en mycket trevlig mineralton som gör att vinet passar ypperligt t ex fisk och skaldjur.

Färg: Ljusgul med grönt skimmer.
Doft: Citrus, gröna äpplen och päron.
Smak: Citrus, äpple, honung och mineraler.
Druva: 100% Riesling
Lagring: Ståltank
Syra: 7,4 g/l
Sockerhalt: 3,1 g/l
Alkoholhalt: 13% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Serveringstemperatur: 7°- 9°C
Passar till: Fisk & skaldjur och vegetariskt.

Österrike
Carnuntum

Carnuntum
- Weiss -

En vit blend av Weißburgunder (Pinot Blanc), Grüner Veltliner och Welschriesling. Odlat på krita- och sandig jord i Stixneusiedl. Druvorna handplockas i början av oktober. Efter 48 timmars macerering fermenteras druvmusten i rostfria ståltankar. Därefter lagras vinet i 6 månader i rostfria ståltankar, innan det buteljeras. 

Detta är ett biodynamiskt vin.

Färg: Halmgul 
Doft: Citrus, aprikos, honung och hasselnötter.
Smak: Citrus, örter och mineraler.
Druva: 60% Weißburgunder, 30% Grüner Veltiner och
10% Welschriesling.
Ålder på vinstockarna: 25 år
Syra: 5,1 g/l
Sockerhalt: 1,5 g/l
Alkoholhalt: 11,5% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Artikel nr: 4301200
Systembolagets artikel nr: 71486
Passar till: fågel, fisk, skaldjur och vegetariskt.
Serveringstemperatur: 11-12°C
Lagring: Kan lagras i 2 år, men dricks ungt för att sin fräschör.

Karpatenschiefer
- Grüner Veltliner -

Vitt vin från Spitzerberg. Jorden består av kalksten och vinstockarna växer längs med slutningar av Spitzerberg. De första plantorna av Grüner Veltliner planterades 1970. Druvorna skördas för hand och pressas. Därefter får de spontan jäsa i amforor. 60-90 dagar maceration. Vinifieringen sker i 6 månader i 50% använda ekfat och 50% i amforor. När detta är gjort så buteljeras den på flaska i slutet av augusti ett år efter skörden.

Detta vin är ett naturvin.

Färg: Intensiv gulgrön
Doft: Citrus, äpple, honung, blöt halm och en rökighet.
Smak: grapefrukt, äpple och mineraler
Druva: 100% Grüner Veltliner
Ålder på vinstockarna: 50 år
Syra: 5,3 g/l
Sockerhalt: 1,2 g/l
Alkoholhalt: 12,5%
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Vårt artikel nr: 4301201
Systembolaget artikel nr: 72962
Passar till: fisk, fågel, och vegetariskt.
Serveringstemperatur: 10-12°C
Lagring: 5 år