Head logo 2018

Rött vin

Frankrike
Bourgogne

Mâcon Rouge
- Les Bruyéres -

Terroiret av Bruyères ligger på en granitisk och sandig jord som gynnar Gamay druvan mycket. De låga sluttningar i öst bidrar att druvorna får en följsam mognad. Druvorna handplockas och efter sortering på vingården sorteras druvorna och läggs i betongfat 8 till 10 dagar. Druvorna pressas sedan varsamt. Sedan lagras druvsaften cirka 8 månader i betongfat och ekfat. Vinerna filtreras lätt innan de tappas upp på flaska.

Färg: Fylligt röd.
Doft: Björnbär, hallon med en lätt kryddig touch.
Smak: Krispiga röda frukter och kardemumma.
Druvor: 100% Gamay
Vinifiering: Ekfat och betongfat.
Syra: 3,51 g/l
Sockerhalt: 2,0 g/l
Alkoholhalt: 13% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Artikel nr: 3302300
Passar till: grillat kött.
Serveringstemperatur: 18-20°C
Lagring: Vi rekommenderar att konsumera vinet ungt för sin fräschör, men det kan lagras i 4-5 år.

Italien
Valpolicella

Valpolicella Classico
- DOC -

Under oktober månad plockas druvorna för hand. Sedan pressas druvorna varsamt. Därefter separeras druvsaften från skalresterna. Jäsnings-processen varar 8/10 dagar med en temperatur mellan 22°C och 25°C.

Färg: Rubin röd
Doft: Härlig blommig doft med toner av röda bär och viol.
Smak: Frisk, torr och balanserad med toner av körsbär och mandel.
Druvor: 70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Molinara
Lagring: Ståltank
Syra: 5,70 g/l
Sockerhalt: 0,6 g/l
Alkoholhalt: 12,5% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Artikel nr: 3940101
Passar till: fisk, kyckling, pasta och salami.
Serveringstemperatur: 18°C

Cascina
Rosso Verona
IGT

Under oktober månad skördas druvorna för hand. 
Efter att druvorna har pressats, tappar man druvsaften på mindre ekfat där det får mogna i 10 till 12 månader.

Färg: Intensiv rubin färg
Doft: Toner av mogen frukt och kryddor. Tiden i ekfaten bidrar med en liten rostad fatkaraktär. 
Smak: Vinet är karaktäristiskt för Valpolicella med en tydlig smak av körsbär, viol och mogen röd frukt.
Druva: 90% Corvina och 10% Valpolicella Blend
Lagring: 10/12 månader på mindre ekfat
Syra: 5,45 g/l
Sockerhalt: 1,4 g/l
Alkoholhalt: 14% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Artikel nr: 3940201
Passar till: kötträtter och hårda ostar
Serveringstemperatur: 16°C

Ripasso Valpolicella 
Classico Superiore

- DOC -

Druvorna plockas för hand i den regionen av vingårdens som kallas
”La Traversagna”, och ligger i hjärtat av Valpolicella Classico distriktet.
De noga utvalda druvorna får sedan sin andra jäsning tillsammans med skalresterna från Amarone vinet, vilket ger vinet en extra fyllighet med ett långt avslutning.

Färg: Fyllig och intensiv rubin färg.
Doft: Elegant mogen röd frukt med toner av körsbär och maraschinos.
Smak: Harmonisk struktur av röd frukt och kryddiga toner.
Druvor: 70% Corvina, 25% Rondinella och 5% Croatina.
Lagring: 15 månader på stora ekfat, sen 6 månader på flaska.
Syra: 5,60 g/l
Sockerhalt: 1,6 g/l
Alkoholhalt: 15% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal flaskor 750ml per kolli: 6 flaskor
Artikel nr 750ml: 3940301
Passar till: Smakrika kötträtter och mogna ostar.
Serveringstemperatur: 18°C till 20°C

Amarone
Della Valpolicella Classico

- DOCG -

Denna fyllblods Amarone som vinmakaren Paolo Fornaser har skapat levererar verkligen de smaker som alla Amarone-älskare önskar sig. Druvorna plockas försiktigt förhand i slutet av september. Det är väldigt viktigt att skalet på druvorna inte skadas, skulle det bli så är risken väldigt stor för mögel angrepp och skadedjur. Varje dag så inspekteras druvorna så att se att allt är som det ska. Druvorna får torka naturligt till januari/februari, och därefter pressas druvsaften. Jäsningen pågår i 30 dagar och druvsaften macereras över druvskalen. Temperaturen för jäsningen i denna fas fluktuerar mellan 15°C till 22°C.

Färg: Opak rubin färg
Doft: Tydlig doft av mogen röd frukt, plommon, körsbär, maraschinos och mandel.
Smak: Kraftig elegant struktur med lång eftersmak och toner av maraschinos, vanilj, kaffe och choklad.
Druvor: 70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Sangiovese
Lagring: Små ekfat i 36 månader och 12 månader på flaska
Syra: 5,60 g/l
Sockerhalt: 11 g/l
Alkoholhalt: 17% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal flaskor per kolli: 6 flaskor
Vårt artikel nr: 3940401
Systembolagets artikel nr: 76902
Passar till: Vilt, grillade kötträtter och mogna ostar
Serveringstemperatur: 20°C

Amarone Riserva
DOCG

Druvorna handplockas i slutet av september. De får naturligt torka till slutet av februari. Därefter pressas druvsaften varsamt. Jäsningen pågår i 30/35 dagar och druvsaften macereras över druvskalen. Temperaturen för jäsningen i denna fas fluktuerar mellan 15°C till 22°C. 

Denna Amarone Riserva DOCG är "Cru della cru", en hyllning från bröderna Fornaser till sin far Maestro, med en månads mer torkning av druvorna och ett år med åldrande, är Maestro Fornasers Amarone toppen av diamant i tillverkningen på vingården. Endast speciella årgångar och i ett litet antal flaskor presenteras den magiska Amarone Riserva DOCG.

Färg: Intensiv röd färg
Doft: Mogen röd frukt, plommon, körsbär och maraschinos med kryddiga toner.
Smak: Mogna röda bär med toner av kanel, kaffe, choklad och vanilj.
Druvor: 70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Sangiovese
Lagring: 48 månader på små ekfat, sedan 12 månader på flaska.
Syra: 5,90 g/l
Sockerhalt: 11 g/l
Alkoholhalt: 17% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Vårt artikel nr: 3940501
Passar till: Alla typer av kötträtter och mogna ostar
Serveringstemperatur: 20°C

Dessertvin

Recioto
della Valpolicella Classico
DOCG

Druvorna skördas för hand i februari/mars. De använder sig bara av druvorna som sitter vid ”öronen” av klasen. Macerationen och jäsningen av druvsaften pågår i 20 dagar, med en temperatur mellan 12°C till 15°C.

Färg: Fyllig rubin färg
Doft: Torkad röd frukt, druvor, viol och vild ros.
Smak: Mjuka toner av russin, maraschinos och mandel.
Druvor: 70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Sangiovese.
Lagring: 24 månader på franska ekfat, sen 12 månader på flaska.
Syra: 6,70 g/l
Sockerhalt: 91 g/l
Alkoholhalt: 14,5% vol.
Flaskstorlek: 500ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Artikel nr: 3920102
Passar till: Chokladdessert, ostar som t ex Gorgonzola och Rockfort tillsammans med marmelader av röda frukter och fikon.
Serveringstemperatur: 16°C

Spanien
Cigales

Sinfo
- Tinto Roble -

En elegant Tempranillo från Cigales med subtila balsamiska inslag av frukt. Ett vin med stor typicitet tack vare de noggrant urvalda druvor från de gamla vinrankor som odlas i jordar av djup lera med stora stenar i översidan. Efter att druvorna har noggrant sorterats får de jäsa i fyra månader på fat för att den subtila ek karaktären skall lyftas fram i druvsortens karaktär. Den fantastiska balansen mellan frukt och ek erbjuder utmärkt kropp och en delikat finish.

Färg: Rubin röd.
Doft: Röda bär med toner av kryddor.
Smak: Mogna röda bär, läder och ekfat.
Druvor: 100% Tempranillo
Lagring: Amerikanska och franska ekfat i 5 månader.
Syra: 4,90 g/l
Sockerhalt: 0,22 g/l
Alkoholhalt: 13,5% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Vårt artikel nr 750ml: 3402302
Serveringstemperatur: 16-18°C
Passar till: Antipasti, vegetariskt, nötkött och milda ostar.

Raimun
- R5 -
Ekologiskt

Detta vin är framställt på 100% Tempranillo och har odlats ekologiskt på vinrankor som är över 30 år gamla. Jorden består av kalksten, lera och grus, och ger gynnsamma förhållande för att odla vinrankor på. När det är dags att skörda druvorna, så görs det för hand.

Färg: Rubin röd.
Doft: Röda bär med toner av kryddor.
Smak: Mogna röda bär, läder och ekfat.
Druvor: 100% Tempranillo
Lagring: Amerikanska och franska ekfat i 5 månader.
Syra: 5,40 g/l
Sockerhalt: 0,2 g/l
Alkoholhalt: 13,5% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 12 flaskor
Vårt artikel nr 750ml: 340200
Serveringstemperatur: 16-18°C
Passar till: Antipasti, vegetariskt, nötkött och milda ostar.

Raimun
- R12 -

Ett komplex och elegant vin. Framställt på druvor från vinstockar som är över 80 år gamla. Jorden består av kalksten, lera och grus, och ger gynnsamma förhållande för att odla vinrankor på. När det är dags att skörda druvorna, så görs det för hand.

Färg: Intensiv körsbärsröd med violetta kanter.
Doft: mogen svart frukt, björnbär, lakrits och violetta blommor med kryddig bakgrund och en subtil antydan till vanilj. 
Smak: Mogna bär, läder och ekfat.
Druvor: 100% Tempranillo
Lagring: Amerikanska och franska ekfat i 12 månader.
Syra: 5,90 g/l
Sockerhalt: 0,18 g/l
Alkoholhalt: 14,5% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 12 flaskor
Artikel nr 750ml: 3402301
Serveringstemperatur: 16-18°C
Passar till: Antipasti, vegetariskt, nötkött och milda ostar.

Spanien
Valencia

Justina
- Bobal -

Druvorna är noggrant utvalda från olika odlingsmarker av deras vinmakare Vicente Ramos Torres. Vinrankorna växer på en höjd av 850 m över havet. Mager sandig lerjord, vilket gör att vinstockarna får jobba lite extra för att få sin näring. Jäsning sker sedan i betongtankar, och jäsning och maceration pågår i 21 till 30 dagar. Vinet lagras sen på ekfat i 4 månader. 

Färg: Rubin röd.
Doft: Plommon, mörka körsbär och mogna svartvinbär.
Smak: Körsbär, svartvinbär, mandel, vanilj och choklad.
Druvor: 90% Bobal, 7% Cabernet Sauvignon och 3% Syrah.
Lagring: Betongfat och ekfat.
Syra: 5,03 g/l
Sockerhalt: <1 g/l
Alkoholhalt: 14% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Vårt artikel nr 750ml: 3950101
Serveringstemperatur: 16°C - 18°C
Passar till: tapas rätter, kyckling och vegetariskt.

Maria
- Bobal -

Vinrankorna växer på en höjd av 850 m över havet på en sluttning i norrläge. Kalkhaltig jord med sandig lerstruktur som ger ett gott vatteninfiltration och god luftning som lämpar sig för att utveckla djupt rotsystem. Vinstockarna är 27 till 43 år gamla. När druvorna skördas läggs de i korgar med max 15 kg druvor i varje korg. Druvorna kyls sedan ner till 4°C under 24 timmar. Fermentering sker i rostfria tankar på 10.000 liter. Fermentering och maceration pågår i 26 till 34 dagar. Vinet lagras sedan på noggrant utvalda franska ekfat i 12 månader (35% nya och 65% andra och tredje årsfat) Ekfaten rymmer 225L.

Färg: Mörk körsbärsfärg.
Doft: Mogna röda bär, plommon, tobak och vanilj.
Smak: Björnbär, plommon, choklad, ekfat och kryddor.
Druvor: 90% Bobal & 10% Merlot
Lagring: 12 månader på franska ekfat.
Syra: 5,62 g/l
Sockerhalt: <1 g/l
Alkoholhalt: 14,5% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Artikel nr 750ml: 3401301
Serveringstemperatur: 18°C
Passar till: fläsk- och nöttkött, lamm och vegetariskt.

Sofia
- Bobal -

Två väldigt gamla vingårdar på 72 och 95 år gamla, belägna på en höjd av 900 m över havet på en kulle i norrläge. Kalkhaltig jord med en sandig lerstruktur som möjliggör god vatteninfiltrering och god luftning som är lämplig för att utveckla djupa rötter. Druvor skördas för hand och läggs i korgar med max 15 kg i varje korg. Druvorna kyls ner till 4°C i 24 timmar. Jäsning sker i 1.000L träfat. Den totala tiden för fermentering och maceration är 26 till 34 dagar. Vinet lagras i 18 månader i noggrant utvalda nya franska ekfat på 225L. Begränsad produktion. 

Färg: Fylligt röd.
Doft: Svartvinbär, björnbär, vanilj och choklad.
Smak: Röda bär, plommon, svart te, vanilj, läder och ekfat .
Druva: 90% Bobal och 10% Cabernet Sauvignon.
Lagring: Nya franska ekfat i 18 månader.
Syra: 5,88 g/l
Sockerhalt: <1 g/l
Alkoholhalt: 14% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Artikel nr 750ml: 3401302
Serveringstemperatur: 18°C
Passar till: vilt och nötkött.

Spanien
Valencia

Vendimia Nocturna
- Argila -
Ekologiskt

Merlot vinstockarna som används till detta vin är de äldsta på Pago de Tharsys vingård. De planterades 1981 och har en mycket produktiv klon, som producerar mycket små buntar och bär. Skörden görs manuellt i 10 kg lådor, som anländer till vinkällaren inom 15 minuter. De bästa druvorna väljs manuellt ut innan de pressas.

Vinet lagras i 12 månader i 1 och 2 år gamla franska och amerikanska ekfat. Vinet filtreras inte alls under tappning, det för att bevara dess struktur och aromatiska smak. Det är därför det kan finnas en viss naturlig fällning i den.

Vinet är framstället efter den ekologiska jordbrukstandarden.

Färg: Rubin röd.
Doft: Björnbär, röda bär, vit peppar och örter.
Smak: Mogna björnbär, blåbär och lakrits.
Druvor: 100% Merlot.
Lagring: 12 månader på franska och amerikanska ekfat.
Syra: 3,3 g/l
Sockerhalt: 0,52 g/l
Alkoholhalt: 13,5% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Artikel nr: 3403300
Passar till: Vegetariskt, nötkött och lamm.
Serveringstemperatur: 16-18°C

Sydafrika
Västra Kapprovinsen

Mount Cuvée
Pinotage - Merlot

En välbalanserad blend av Pinotage och Merlot, som även kallas Mountain Blend, är producerad på druvor som handplockas vid optimal mognad. Detta är ett elegant vin som belyser dess unika karaktär av kultivar. Smaker av mogna plommon och röda bär med mjuka tanniner ger ett fint långt avslut. 

Färg: fylligt röd
Doft: Mogna röda bär, lätt fatkaraktär
Smak: Plommon, granatäpple, hallon, ekfat
Druvsort: Pinotage & Merlot
Sockerhalt: 2,4 g/l
Syra: 5,9 g/l
PH värde: 3,6
Alkoholhalt: 14% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Vårt artikel nr: 77409
Systembolagets artikel nr: 77409

Passar till: nötkött, fläskkött, kyckling och ostar.
Serveringstemperatur: 18-20°C

Pinotage

Här har vi den!
Sydafrikas egna nationaldruva Pinotage. Skapades 1925 av Abraham Isak Perold, professor vid universitetet i Stellenbosch. Pinotage är en korsning mellan Pinot Noir och Cinsault. Vinet har smaker av rostat kaffe, mörka bär och en lätt rökighet. Mjuka tanniner som ger en fruktig kvardröjande eftersmak.

Färg: fylligt röd
Doft: Mogna mörka bär, choklad, kaffe och ekfat
Smak: Björnbär, plommon, kaffe, ekfat
Druva: Pinotage
Sockerhalt: 8 g/l
Syra: 5,9 g/l
PH värde: 3,5
Alkoholhalt: 14% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Vårt artikel nr: 75245
Systembolagets artikel nr: 75245
Passar till: grillat kött och smakrika ostar.
Serveringstemperatur: 18-20°C

Cabernet Sauvignon

Denna eleganta Cabernet Sauvignon är typisk för sin sort. Med karaktär och mörkt opak färg doftar den rikligt av mogen frukt och har en rund smak av röda bär och plommon. Hög kvalitativ mjuk ek som garanterar en rostad kvardröjande känsla.

Färg: Opak röd
Doft: Mogna mörka bär, ekfat
Smak: Plommon, björnbär, ekfat
Druvsort: Cabernet Sauvignon
Sockerhalt: 2,6 g/l
Syra: 6,1 g/l
PH värde: 3,8
Alkoholhalt: 14% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Vårt artikel nr: 73559
Systembolagets artikel nr: 73559

Passar till: nötkött, lamm, vilt, anka och smakrika ostar.
Serveringstemperatur: 18-20°C

Tyskland
Pfalz

Spätburgunder Trocken
- Grosskarlbach -

Denna Spätburgunder (Pinot Noir) har framställts av druvor som odlats runt den lilla byn Grosskarlbach. Vinet visar en typiskt balanserad smak av frukter som t ex körsbär och hallon, följt av en antydan av cederträ. Vinet får ålderas i stora träfat, vilket ger vinet en ton av kryddnejlika och en mjuk tanninstruktur med långt avslut.

Färg: Fylligt röd
Doft: Körsbär, choklad och läder.
Smak: Körsbär, björnbär, och ekfat.
Druvsort: 100% Spätburgunder
Sockerhalt: 5,5 g/l
Syra: 5,5 g/l
Alkoholhalt: 13% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Vårt artikel nr: 

Passar till: vegetariskt, kyckling och fläskkött.

Österrike
Carnuntum

Carnuntum
- Rot -

En röd blend på Zweigelt, Blaufränkisch och Sankt Laurent som odlas på sandjord över tung kall lera runt Stixneusiedl. Handplockas och sorteras manuellt. 80% pressas med maskin, 20% stampas till fots med stjälkarna. 6-8 dagar maceration. Druvmusten får sedan mogna i 500 liters fat, rostfria tankar och amforor. Inga odlade jäster, bakterier eller tillsatser används. Allt är helt naturligt. 

Detta är ett biodynamiskt vin.

Färg: Röd med violetta reflexer
Doft: mörka bär, körsbär, ceder
Smak: röda bär, ekfat, kryddor, mineraler.
Druvor: 85% Zweigelt, 10% Blaufränkish och 5% Sankt Laurent.
Ålder på vinstockarna: 6 - 36 år
Syra: 5,5 g/l
Sockerhalt: 1,9 g/l
Alkoholhalt: 12,5%
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Vårt artikel nr: 4301300
Systembolagets artikel nr: 7491401
Serveringstemperatur: 14-16°C
Passar till: nötkött, anka och vegetariskt
Lagring: Kan lagras i 5 år