Head logo 2018

Weingut Johannes Trapl

Vinodlingsområdet Carnuntum sträcker sig från Wiens östra gränser till Slovakiens gräns. Vingårdarna är spridda i tre kuperade landskap: Leitha-bergen, Arbesthaler Hills nära Göttlesbrunn och Hainburger-berget. Tung lera och lösjord och sandig grusig jord dominerar sluttningarna av Arbesthaler Hills i Stixneusiedl. De varma somrarna och kalla vintrarna i ett Pannonsk klimat, och närheten till floden Donau och sjön Neusiedl gör att druvor mognar perfekt.

Johannes Trapl
Johannes Trapl

Det mest slående inslaget i deras källare är de stora kärlen där druvor för premiumvinerna trampas. Denna fysiskt utmattande metod används för 20 ton druvor varje år, men resultatet är helt klart värt alla ansträngningar. Det är naturligtvis en filosofisk fråga att deras viner jäser utan tillsats av odlade jäst eller enzymer. Vinerna ges tillräckligt med tid för att mogna innan de släpps ut på marknaden - allt i enlighet med biodynamiska principerna. Weingut Johannes Trapl har upprepade gånger lyckats vid olika dryckesutställningar bevisa att de valt rätt väg att framställ premium vin som följer naturen på bästa sätt.

Johannes & Melanie
Johannes & Melanie

Vingården är sedan 2010 ekologiskt certifierad, och de ägnar sig åt biodynamisk odling. Vinrankorna växer snabbt i den bördiga jorden, och balansen i vinodlingen kommer från deras arbete med att naturligt skydda druvorna med de biodynamiska principerna. Det gröna skyddet gör att druvor mognar mer gradvis och utvecklar mer aromintensitet, och åldern på vinrankorna har också en avgörande faktor. Den största utmaningen är att välja den perfekta tiden att plocka druvor. Inte koncentrationen av socker, utan smaken på druvorna som avgör ögonblicket när de skall plockas. Skörden börjar ganska tidigt med det första urvalet av druvor, vilket minskar kraft- och skottillväxten. I andra omgången har druvor inte så mycket "valpfett" och uppvisar ganska svala aromer. Det är mer arbete att plocka i fler än bara en omgång, men detta gör att de kan uppnå sina önskade stilar: mer friskhet och mer livlighet! Sedan får premiumvinerna ligga ostörda i källaren, man låter dem helt enkelt vara. Allt som de bestämmer är blandningen från de olika faten.

Våra viner från Johannes Trapl