Head logo 2018

il Roverone

Vingården Monte Faustino är familjen Fornasers första vingård. Den ligger i Monte Faustino som är ett litet område i San Pietro distriktet på en höjd av 250m. Vinmakarens Paolo Fornasers farfar Giuseppe Fornaser har odlat på området sedan 1920-talet och det är med stolthet som familjen fortsätter att bruka vinstockarna som planterades.

Den porösa gulaktiga kalkstensjorden ger vinstockarna mineraliska nyanser, vilket ger vinet sin typiska karaktär. Porösheten i kalkstensjord gör så att den idealiska mängden vatten når ner till rötterna på vinstocken. 
Den gamla vingården där de äldre vinstockarna växer har ett större rotsystem och absorberar bättre vatten och mineraler, vilket ger druvorna kvalitet som de yngre vinstockarna inte kan nå.

Granne med Monte Faustino ligger den delen av vingården som kallas Traversegnas, och som gränsar till de tre distrikten Sant'Ambrogio, Fumane och San Pietro in Cariano. Gränsen går precis igenom där ett gammalt träd står, och som en hyllning till detta träd så skapades vinserien il Roverone. Vinrankorna växer bland de flertaliga terrasserna av gul och kalkaktig jord med full exponering för solljus under hela dagen. Tack vare landstransformationen finns regnvatten i det terrasserade landet och det tillåter druvor att ta emot alla mineral- och organoleptiska särdrag som representerar arvet i en långvarig vinodlingszon. Solens värme, som absorberas av stenarna, släpps under natten och förbättrar ytterligare kvaliteten på druvorna.  

Vingård Costalunga är det senaste köpet av familjen Fornaser. Det gränsar till den idealiska delen av Valpolicella, i distriktet Sant'Ambrogio med en ideal höjd på 350 m. Costalunga består av terrasser med full exponering för solljus från öst till väst på grund av den anmärkningsvärda expansionen, som namnet antyder. ("Costalunga" betyder "Long Coast", det vill säga ett långt och brett område med ett utmärkt läge och exponering för solljus). Vingårdens druvor erbjuder nya kvalitativa nyanser till produktionen av il Roverone. 

Familjen Fornaser idealiska vingårdar byggdes på ordspråket: Tid och tradition. 
Det väsentliga kraven för ett vins kvalitet, är just tid och tradition.

Våra viner från il Roverone

Dessertviner