Head logo 2018

Bodega
Coral Duero

Bodegas Coral Duero grundades 2003 av Jesús Fernández, en visionär som arbetar inom marina branschen, utan vinbakgrund, men hade drömmen att producera det bästa vinet i Toro. För detta ändamål köpte han mer än 30 hektar av de äldsta vinstockarna och byggde en modern och effektiv anläggning, och investerade i den senaste tekniken och omgav sig med experter inom sektorn. Den första skörden ägde rum 2005 och resultaten kom snabbt: Coral Duero fick sina första erkännanden 2008, guldmedalj och 93 Parkerpoäng under 2017 för vinerna producerade under namnet ”Rompesedas”.

År 2019 beslutade Jesús att gå i pension men hans dröm lever vidare.
GHI Holdings Limited tog över företaget i juli. En grupp vinentusiaster som delar hans passion för vin och för hans arv vidare. Teamet är en ung dynamisk grupp av vinexperter med stor förståelse för vinmarknaden och dess krav.

Namnet Coral Duero gavs till vingården av grundaren Jesús Fernández, med en hänvisning till hans sjöfartsbakgrund. Namnet har man behållt då det hedrar floden Duero som delar Toro-regionen och ger vinstockarna liv. Varje enskild flaska som de producerar, alla märken som de marknadsför representerar den djupa respekt de känner för dess historia. Extremt gamla vinstockar, handskördade i små lådor, strikt urval och den bästa tekniken för att producera viner som bevara karaktär, personlighet och tradition för Toro. Deras vinstockar av Tinta de Toro utgör cirka 32 hektar uppdelade i fyra delplan med sina traditionella namn: Rompesedas, El Salgadero, Los Lastros och Las Parvas.

De kan stolt säga att de har några av de äldsta vinstockarna i Spanien, flera är minst 130 år gamla. Att bara vara gammal är dock ingen garanti för att vinstockarna kommer att producera fantastiska viner. De kräver intensivt arbete och omsorgsfull omsorg för att hämta det bästa från naturen. När det gäller plantering måste ramavståndet vara 3 meter på grund av att marken i Toro är så dålig, andra experiment har hittills visat sig vara ineffektiva. Återplantering är också mycket relevant. De flesta av deras vinstockar överlevde phylloxera men lider fortfarande av den så kallade "jaca", en sjukdom som drabbar vinstockens trä på grund av svampar, vanligt i utövandet av hållbart jordbruk när man inte använder sig av konstgjorda bekämpningsmedel. När behandlingarna inte lyckas måste de ersättas för att bibehålla tätheten och att säkerställa en harmonisk förvaltning av fälten.

Endast den erfarenhet som förvärvats genom tiderna, arvet från deras förfäder och vetenskap kommer att ge dem koden för att förstå hur deras jord måste behandlas. Jorden i Toro är helt annorlunda än andra, perfekt för låg genomsnittliga nederbördsområden. Den består i grund och botten av sandig ler och grusar på ytan, under den är stenig. Detta möjliggör perfekt dränering. Flera meter under jord finns ett skikt av lera. Där det dränerade vattnet kvarhålls. Vinrankornas rötter tränger in djupt för att hitta denna livgivande naturliga behållare. Ibland, i vissa tomter, måste de påbättra dräneringen genom att borra genom jorden. Frekvent plöjning hjälper också denna process då bevattning är förbjudet i DO Toro-distriktet.