Head logo 2018

Dessertvin

Italien
Valpolicella

Dessertvin

Passito
Del Veneto

De noga utvalda druvorna plockas för hand i februari/mars. Därefter pressas druvsaften varsamt. Efter 2 dagar separeras druvsaften från skalresterna. Jäsningen pågår i 20 dagar, med temperatur mellan 8°C till 15°C. 

Färg: Gyllen gul
Doft: Tydlig ton av honung, torkad frukt, dadlar, fikon, banan och aprikos.
Smak: Perfekt balans av sötma och lång eftersmak av vanilj och acacia honung.
Druvor: Garganega och Malvasia.
Lagring: 30 månader på franska ekfat och 6 månader på flaska.
Syra: 6,20 g/l
Sockerhalt: 96 g/l
Alkoholhalt: 14% vol.
Flaskstorlek: 500ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Vårt artikel nr: 3910102
Passar till: Desserter och spröda bakverk.
Serveringstemperatur: 14°C

Recioto
della Valpolicella Classico
DOCG

Druvorna skördas för hand i februari/mars. De använder sig bara av druvorna som sitter vid ”öronen” av klasen. Macerationen och jäsningen av druvsaften pågår i 20 dagar, med en temperatur mellan 12°C till 15°C.

Färg: Fyllig rubin färg
Doft: Torkad röd frukt, druvor, viol och vild ros.
Smak: Mjuka toner av russin, maraschinos och mandel.
Druvor: 70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Sangiovese.
Lagring: 24 månader på franska ekfat, sen 12 månader på flaska.
Syra: 6,70 g/l
Sockerhalt: 91 g/l
Alkoholhalt: 14,5% vol.
Flaskstorlek: 500ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Artikel nr: 3920102
Passar till: Chokladdessert, ostar som t ex Gorgonzola och Rockfort tillsammans med marmelader av röda frukter och fikon.
Serveringstemperatur: 16°C

Sydafrika
Västra Kapprovinsen

Hanepoot

Druvorna växer på sluttningarna vid Outeniqua bergen i Klein Karoo. Skörden sker i slutet av april, vilket är slutet på säsongen i Sydafrika. 
När druvorna kommer till gården avstjälkas och krossas dom i öppna jäsningstankar. Där efter får druvmusten och skalen vila i tankar under 48 timmar, innan man pressar all druvmust och separerar den från skalresterna.  En vecka senare grovfiltreras vinet från jästfällning. Den fina jästfällningen blir kvar tills det är dags att buteljera.


Färg: Ljusgul med lite gröna toner.
Doft: Mogen muscat, tropiska frukter och med en hint av citronblommor och nektarin.
Smak: Söt smak av muscat, litchi, honung och med toner av gröna fikon, kryddor och russin.
Druvor: 100% Hanepoot.
Syra: 4,20 g/l
Sockerhalt: 191,6 g/l
Alkoholhalt: 15,5% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Passar till: Desserter eller mjuka ostar, men även som avec. Kan serveras över krossad is, så blir det en fräsch sommardrink.

Druvorna skördas i mitten av april. När druvorna kommer till gården avstjälkas och krossas dom i öppna jäsningstankar. Där efter får druvmusten och skalen vila i tankar under 36 timmar, innan man pressar all druvmust och separerar den från skalresterna. En vecka senare grovfiltreras vinet från jästfällning. Den fina jästfällningen blir kvar tills det är dags att buteljera.

Färg: Granatäppelröd.
Doft: Mogen muscat, mogna jordgubbar, exotiska kryddor och med en hint av litchi och grapefrukt.
Smak: Mjuk och söt smak av mogen muscat, rooibos, röda bär, söta kryddor och russin.
Druva: 100% Red Muscadel.
Syra: 4,40 g/l
Sockerhalt: 225,8 g/l
Alkoholhalt: 15,5% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Passar till: Desserter eller mjuka ostar, men även som avec. Kan serveras över krossad is, så blir det en fräsch sommardrink.

Gin

Sydafrika
Durban

Durban Dry Gin

Durban Dry Gin har en tydlig citrus ton med en distinkt subtil doft av enbär som kommer igenom. Det finns en sötma och en specifik karaktär i bakgrunden som inte finns i de flesta London Dry gins. Smaken täcker gommen med en utsökt oljig karaktär som sprider sig noggrant på tungan. Den första smaken som träffar dig är enbär - snyggt och friskt. Sedan följer smaker som naturlig irisrot, kardemumma och afrikansk nypon. Avslutningsvis en smak av enbär, citron och en hint av hetta från paradis kornen och cassia bark. Stilen är en välrundad klassisk London Dry Gin.

Alkoholhalt: 43% vol.
Flaskstorlek: 500 ml
Vårt artikel nr: 82962
Artikel nr hos Systembolaget: 82962

D'Urban Scarlet Gin

D’Urban Scarlet Gin är världens första gin som är framställd av cascara (kaffebäret). Den är Sydafrikas mest internatinellt prisbelönta gin, vunnit guldmedalj i New York, London och San Francisco. Denna unika gin framställs i små batcher och de använder sig av cascara från Beaver Creek Coffee Estate. Cascara är det röda fruktköttet som täcker kaffebönan, och som ger D'Urban Scarlet Gin en subtil bärig smak.

D'Urban Scarlet Gin är en len gin som balanserar enbär och citrus med bäriga smaker. Den kan avnjutas som den är, eller tillsammans med en premium tonic för att få till en perfekt G&T eller som bas i en klassisk cocktail.

Alkoholhalt: 43% vol.
Flaskstorlek: 500 ml
Vårt artikel nr: 87516
Systembolagets artikel nr: 87516

D'Urban Barrel Aged Gin

Denna gin är lagrad på franska ekfat. För att den skall behålla den fräschhet som kännetecknar en bra gin, så är den lagrad på dessa fat under en begränsad tid. D'Urban Barrel Aged Gin har en subtil citrusdoft men även enbär och ek karaktär som kommer igenom. Den har en bra struktur av naturlig irisrot, kardemumma och afrikansk nypon och följs av en subtil citrussmak som sedan ger plats åt en kryddighet som kommer från den franska eken. Eken genererar tanniner som överför en lätt sötma kombinerad med vanilj och fruktiga toner samt en hint av rostad mandel.

Alkoholhalt: 43% vol.
Flaskstorlek: 500 ml
Vårt artikel nr: 82766
Systembolagets artikel nr: 82766

Kaffelikör

Heart of Darkness

Likören Heart of Darkness är en kaffelikör gjord av AA-klassade Single Origin Arabicabönor som växer på hög höjd vid sluttningarna av Mount Meru i Tanzania. Den noga utvalda Arabicabönan lyfter fram den goda kaffesmaken och fylligheten i Heart of Darkness. Spriten som används är den renaste spriten som kommer ifrån destillationens hjärta.  

När man först doftar på Heart of Darkness, är det karamell och söt melass som först känns igen. De medium rostade Arabicabönorna framhäver till en början en komplex smak av apelsincest och vanilj, allt eftersom smaken utvecklar sig så finner man även en hint av kex och syltad frukt följt av choklad fondantens sötma. Heart of Darkness ger en krämig och mjuk avslutning.

Alkoholhalt: 22,5% vol.
Flaskstorlek: 500 ml
Vårt artikel nr: 82849
Artikel nr hos Systembolaget: 82849